Expert Agribusiness: „Suntem români şi susţinem agricultura din România!”

Expert Agribusiness: „Suntem români şi susţinem agricultura din România!”

Compania Expert Agribusiness a adus la Târgul Indagra 2018 noutăţi pentru agricultură, prezentându-le vizitatorilor hibrizi de porumb cu genetică pur românească. La standul firmei am stat de vorbă cu doamna Georgeta Dicu, inginer agronom de profesie şi cercetător ca vocaţie şi formare profesională. Domnia sa este iniţiatorul unui program de cercetare care a început în urmă cu 15 ani.

Ideea acestui proiect s-a născut din pasiune şi a fost totodată provocarea vieţii mele profesionale, iar acum viaţa mi-a oferit şansa de a-mi împlini visul. Vorbim de o poveste care are ca fundament experienţa acumulată timp de zece ani la Institutul de Cercetare de la Fundulea în ameliorarea porumbului, perioadă în care s-a conturat şi ideea cu colectarea materialului de ameliorare din populaţiile vechi româneşti. La Fundulea chiar se foloseau populaţii locale, care au fost introduse în programele de ameliorare şi s-au constituit populaţii sintetice din care s-au extras linii parentale ale hibrizilor, foarte valoroase, în special pentru rezistenţa la secetă şi arşiţă şi pentru conţinutul în proteină, însuşiri importante pentru ţara noastră.

Pentru că munca de cercetare presupune o continuă învăţare, o dinamică susţinută, traseul profesional m-a purtat mai departe, la o firmă privată, unde am deschis un program de ameliorare de la zero. Din nefericire, situaţia s-a complicat şi firma a intrat în insolvenţă, iar cel mai trist a fost că a pierdut şi tot materialul de cercetare. Aşa că, pentru a doua oară, am pornit spre o altă provocare şi a trebuit să o iau de la zero. Am constatat de această dată un interes sporit al fermierilor care solicitau genetică românescă, având în vedere că la proiectele europene li se cerea ca o anumită suprafaţă să fie cultivată cu soiuri sau hibrizi autohtoni. Am simţit că trebuie să fac ceva în acest sens.

Astăzi, pot să afirm că împreună cu o echipă tânără şi entuziastă de cercetători sunt creatorul acestor hibrizi româneşti de porumb. Fiecare hibrid de porumb are povestea lui, în spatele căreia sunt foarte multe ore de  muncă, purtând în final amprenta tradiţiei unui soi vechi românesc, uitat de timpuri. Prin programele de cercetare şi ameliorare am reuşit să scoatem linii parentale cu valoare agronomică foarte mare şi să punem în evidenţă caracterele genetice cele mai importante, adaptate condiţiilor de sol şi climă din România”, ne-a spus Georgeta Dicu.

Despre hibrizii prezentaţi fermierilor la Târgul Indagra 2018, specialistul a ţinut să sublinieze că sunt varietăţi adaptate condiţiilor din ţara noastră, create pentru fermierii din România şi valorificate la preţuri accesibile oricărui producător agricol.

“Suntem prezenţi la Indagra cu o gamă variată de hibrizi. Este vorba de 8 hibrizi de porumb din grupele de maturitate FAO 270-FAO 450 cu proprietăţi deosebite atât din punct de vedere al calităţii bobului cât şi al elementelor de productivitate. Trebuie să mai adaug că sunt hibrizi de porumb care se încadrează perfect în cerinţele cultivatorilor mici şi mijlocii din România.

Pentru cultura de floarea soarelui am venit cu doi hibrizi, Rustica 170 şi Rustica 172, care prezintă rezistenţă genetică la erbicidele sulfuronilureice, rezistenţă la rasele inferioare de Plasmopara halstedii şi la rasele de Orobanche Cumana existente în România. Sunt hibrizi cu autofertilitate foarte bună, cu productivitate superioară şi o adaptabilitate excelentă la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră. De asemenea, am venit şi cu hibridul meu de suflet, Mirajul verii, un hibrid de porumb zaharat, cu genetică românească. Este un produs la care am muncit foarte mult şi care a fost înregistrat anul acesta, urmând să fie disponibil în piaţă începând din 2019”, a precizat cercetătorul.

În încheierea discuţiei, Georgeta Dicu a transmis un mesaj producătorilor agricoli români. “Îi sfătuiesc pe fermieri să încerce să cultive şi hibrizii româneşti, în primul rând pentru că în acest fel vor ajuta cercetarea, românească să reziste şi, totodată, pentru că vor avea sămânţă de calitate. Trebuie să fie constienţi că până la urmă aceasta este zestrea noastră şi este mare păcat să dispară. Susţin şi îmi asum această afirmaţie, că există vechi hibrizi de porumb românesc care aşteaptă să fie descoperiţi. Suprafaţa arabilă a României este generoasă, solul este excelent şi, în plus, sunt şi mulţi fermieri care doresc să cultive hibrizii noştri. Sunt hibrizi de suflet creaţi de noi în România şi produşi selectaţi, conditionaţi, calibraţi în propria staţie de condiţionat. De aceea şi logo-ul nostru: Suntem români şi susţinem agricultura din România, este o confirmare a valorii noastre profesionale”, a mai adăugat specialistul Georgeta Dicu.

Despre compania Expert Agribusiness, al cărui angajat part-time este, cercetătorul a explicat că aceasta deţine o suprafaţă de 20 de hectare de teren, pe care deocamdată nu se fac activităţi de cercetare, ci doar producere de sămânţă şi înmulţire de linii parentale, exclusiv din hibrizii româneşti CERA, precum şi înfiinţare de loturi demonstrative. Expert Agribusiness activează pe piaţa agricolă din anul 2010 şi are ca principal obiect de activitate comercializarea de input-uri.

Expert Agribusiness şi-a propus să fie veriga strânsă dintre fermieri şi distribuitori. Prin apropierea şi cunoaşterea în totalitate a problemelor pe care agricultorii le întâmpină, specialiştii companiei se focusează pe găsirea soluţiilor personalizate pentru fiecare dintre ei. Pentru a-i contacta pe reprezentanţii Expert Agribusiness apelaţi 0242.642.252 sau scrieţi la office@expertagro.ro. Detalii despre activitatea companiei puteţi găsi pe www.expertagro.ro.