Cercetarea Agricola românească: eu spun că DA, există, mulți spun că NU

Cercetarea Agricola românească: eu spun că DA, există, mulți spun că NU

Cercetarea Agricola românească: eu spun că DA, există, mulți spun că NU

 

Situația fermierilor din România este în mare impas. În perioada în care ar trebui să își pună planurile pe hârtie pentru campania de primăvară care stă să înceapă, probleme grave, copleșitoare și, aproape fără rezultat îi frământă și îi neliniștesc.

După trei ani cu secetă severă, respective 2020, 2022, 2023, când recoltele le-au fost reduse semnificativ sau complet distruse datorită unor factori incontrolabili, cum este secetă și arșiță și speranțele lor pentru viitorul apropiat sunt învăluite într-o pâclă groasă de incertitudini, greutăți, decizii greșite și lipsa ajutorului din partea celor îndreptățiți să o facă.

Un lucru este cert, pământul trebuie să fie lucrat, trebuie semănat, trebuie să producă.

Agricultura trebuie să meargă mai departe.

Cum și în ce fel, vom vedea.

Care sunt provocările de început de an ale fermierilor? În primul rând nemulțumirile de tot felul.

Nu stiu unde să pună punct și de unde să pornească în noul sezon de primavară.

În cele ce urmează mă voi referi la sectorul în care activez de mai bine de 30 de ani, respectiv, ameliorarea și producere de sămânță.

Pe de o parte, am asistat la un val de discuții și critici legate de faptul că, România nu mai are cercetare agricolă și, implicit soiuri și hibrizi românești. Un procent foarte mare de fermieri nu cunosc activitatea de cercetare agricolă în general și cea pe care o desfasurăm noi, SC EXPERT AGRIBUSINESS SRL, https://expertagro.ro ca instituție privată, cu programe de ameliorare la grâu (două soiuri de grâu în testare oficială la ISTIS pentru înregistrare), porumb (hibrizi înregistrați: REGAL, TRAINIC, TITANIC, în curs de înregistrare: EXPERT 301, EXPERT 410, hibrizi consacrați pe piață: CERA 270, CERA 320, CERA 380, CERA 395, CERA 450) și floarea soarelui ( GEEA ȘI DEMETRA),  prezenți în Catalogul oficial al soiurilor ți hibrizilor din România pentru care las aici link-ul spre consultate: https://istis.ro/catalog-oficial/

 

Cercetare Agricolă, ca de altfel în orice domeniu, implică două componente: 

  • Cercetarea fundamentală, care se ocupă cu cercetări profunde de genetică moleculară, biotehnologie, noi tehnici genomice, decriptarea genomului, inginerie genetică, manipulare genetică, etc
  • Cercetarea aplicativă care se ocupa efectiv cu crearea soiurilor și a hibrizilor imbunătățiți genetic pentru insușirile importante cu ajutorul cercetării fundamentale.

EXPERT AGRIBUSINESS FUNDULEA este o companie 100% românească ce are în obiectul de activitate cercetarea aplicativă, respectiv, crearea soiurilor și a hibrizilor pentru principalele trei plante de cultură mare: grâu, porumb și floarea soarelui. Cei care căutați hibrizi românești de porumb sau floarea soarelui, ne găsiți în catalogul oficial cu codul de menținător 1143. Acest cod reprezintă faptul că suntem companie românească, iar toți hibrizii de floarea soarelui și porumb care au ca menținător codul 1143 înseamnă că sunt hibrizi românești și sunt proprietatea exclusivă a EXPERT AGRIBUSINESS FUNDULEA.

ARGUMENTELE ca există CERCETARE AGRICOLĂ APLICATIVĂ a  unui ameliorator cu aproape 30 de ani de experiență în acest domeniu;

  1. Tocmai ceea ce am menționat mai sus, Catalogul oficial al soiurilor editat și updatat anual de catre ISTIS BUCURESTI, https://istis.ro/catalog-oficial/ (ISTIS – Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor) în care se regăsesc toate soiurile și hibrizii românești pentru plantele agricole. Și sunt multe astfel de exemple În catalog, doar să aveți răbdare să studiați.
  2. Existența rețelei de Institute și Stațiuni din rețeaua publică de cercetare;
  3. Existența companiilor private românești cu programe de ameliorare, pe noi ne gasești aici: https://expertagro.ro;

 

Din păcate, pe cât este de “certată” cercetarea agricolă romanească pentru ca nu livrează rezultate atât de valoroase pe piața, tot atât de mult, sau chiar mai mult nu este susținută în această muncă grea, costisitoare, de lungă durată ți imprevizibilă. Cine și cum trebuie să susțină cercetarea aplicativă, cea care livrează pe piață sământa romanească? Simplu: fermierii, prin cumpararea de sămânță românească, ce provine din programele de ameliorare românești. Cine își închipuie că cercetarea poate produce rezultate valoroase fără investiții masive din partea beneficiarilor acestora trăiește într-o mare eroare și nu înțelege mecanismul cerere-ofertă.

Cu toții uităm că cei care fac această muncă de ameliorare lucrează în aceleași condiții pe care le oferă economia și agricultura românească, condiții de subfinanțare sau zero finanțare, de competiție neloială pe piață, de prețuri fluctuante și imprevizibile, de lipsa forței de muncă calificate, de inexistența programelor de cercetare prin care se pot accesa fonduri pentru cercetare, etc.

Dacă pentru fermieri au crescut prețurile la toate categoriile de materiale și servicii, la fel se întamplă și pentru cei care fac muncă de ameliorare și producere de sâmânță. De aceea prețul semințelor certificate a crescut. Nu se poate produce sămânța ieftină cu costuri mari. Acesta înseamnă faliment.

Dacă până acum se considera că sămânța reprezintă mai mult de jumatate din verigile și succesul unei tehnologii sau a unei recolte, era doar o constatare bazată pe experiența acumulată în perioada în care incidența anilor secetoși era, poate de unul sau doi la zece ani. În ultimii 10 ani, lipsa precipitațiilor pe perioade îndelungate precum și intensificarea arșiței atmosferice în lunile de vară, au fost fenomenele prezente aproape în fiecare an în diferite regiuni agricole și pe suprafețe din ce în ce mai extinse. Iar trei ( 2020, 2022, 2023)din ultimii cinci ani (2019-2023) au fost, cu adevarat, catastrofali pentru cea mai mare parte dintre fermieri.

Așadar, este foarte bine să luăm în seamă ceea ce spun cei abilitați să facă recomandări și acestea doar pe baza experienței profesionale acumulate în ani de muncă în câmp.

Așadar, ești fermier, ești foarte dezamăgit de experiența ultimilor ani cu această cultură și nu știi dacă să mai cultivi porumb anul acesta?

Te-ai săturat de miturile precum că, unii hibrizi sunt rezistenți la secetă și arșiță, au inrădăcinare profundă și rapidă, sunt productivi în orice condiții? Îți spun eu, sunt doar mituri sau sloganuri de marketing și, cred că te-ai convins singur.

În cele ce urmează, îți dau câteva sfaturi cum poți lua decizii corecte și la ce trebuie să fii atent când înființezi o cultură de porumb:

  • Alegerea hibrizilor. În orice fermă cu suprafața de peste 10 hectare de cultura porumbului, să se cultive cel puțin doi hibrizi, din grupe de maturitate diferite, cu însușiri diferite în special în ceea ce privește tipul bobului (semisticlos+ dentat sau intermediar+dentat). Bobul sticlos, semisticlos sau intermediar este mai tolerant la arșită, datorită pierderii mai lente a apei din bob la maturitate.
  • Din nici o fermă nu trebuie să lipsească hibrizii românești, pentru că, fiind creați și testați o perioada îndelungată în condițiile specifice ale Romaniei le conferă acea adaptabilitate și plasticitate ecologică mai bună.
  • Semănatul în epoca optimă din punct de vedere al temperaturii, întrucât aceasta este determinantă pentru o germinație și o răsărire explozivă și o pornire rapidă în vegetație. Aceasta, contrar teoriei: semănăm devreme ca să beneficiem de umiditatea din sol. Umiditatea fără temperatura minimă de germinare nu rezolva nici pe departe problema, dimpotriva, face mult rău prin instalarea fenomenului de “clocire” a boabelor. Verificați întotdeauna cold-testul la achiziționarea seminței de porumb.
  • Evitați să semănați porumbul în monocultura mai mult de doi ani, vor fi probleme, pe de o parte cu înmulțirea agenților patogeni de dăunare, cu sărăcirea solului în substanțe nutritive, cu atacul de rațișoara porumbului.
  • Asigurați-vă că Sămânța este tratată corespunzator atît cu fungicidele omologate, cît și cu insecticide. Apropo: suntem în perioada în care pentru tratamentul cu insecticid există derogare, iar EXPERT AGRIBUSINESS FUNDULEA ( https://expertagro.ro) este aotorizată să efectueze acest tratament profesional în Stația de condiționat sămânță. Ce înseamnă un tratament profesional efecuat? Înseamnă: folosirea dozelor recomandate pentru fiecare specie în parte și în funcție de solicitarea fermierului de folosire a dozei minime, medii sau maxime pe baza istoricului din parcela pe care urmează să fie amplasată cultura de porumb, mai înseamnă o acoperire uniformă pe toată suprafața bobului, înseamnă respectarea normelor de siguranță și Securitate în muncă pentru că tratamentul se face într-o instalație cu circuit inchis și cu personal instruit, mai înseamnă protejarea mediului înconjurător fără a exista riscul împrăștierii substanței în afara spațiului în care se face tratamentul și înseamnă colectarea recipienților și predarea acestora unor firme specializate în gestionarea deșeurilor.
  • Achizitionați sământa doar din surse sigure, iar aceasta trebuie să îndeplinească urmatoarele condiții: sacii să fie sigilați, să aibă eticheta atașată, sământa să fie însoțită de factură și Certificatul de calitate și conformitate în care sunt specificați toți indicii de calitate ai seminței, dar ți tipul tratamentului și valabilitatea tratamentului.

Ține cont, te rog, de cele enunțate mai sus, fă alegerile corecte, cere informații ori de cate ori ai nevoie, dar cere-le de la specialiști și, cu siguranță, vei putea depăși momentul de incertitudine.

Este greu, dar nu imposibil!!! Sper că ți-am stârnit interesul în a te informa și a cauta soluții alternative, potrivite fermei tale.

Succes, un sezon agricol bun, recolte profitabile.

Revin cu alte informații!

Așadar, urmarește-ne pe site-ul nostru https://expertagro.ro,  Facebook https://www.facebook.com/expertagribusiness/

 

Susține și tu cercetarea agricolă autohtonă prin cumpararea de sămânță românească:

Relatii la telefon / whatshapp 0747.504.735

Unde-i unul nu-i putere la nevoi și la durere.

Unde-s doi, puterea crește și hambarul se mărește!

Autor

GEORGETA DICU

Ameliorator EXPERT AGRIBUSINESS SRL