Iată 3 SEMNE care îşi te ajută să EVIŢI SĂMÂNŢA CONTRAFĂCUTĂ!

Iată 3 SEMNE care îşi te ajută să EVIŢI SĂMÂNŢA CONTRAFĂCUTĂ!

 

Cu experienţa anilor de cercetare în domeniu, Georgeta Dicu (cercetător, Expert Agribusiness Fundulea) ne explică la ce trebuie să fim atenţi atunci când alegem sămânţa.

“În primul rând, în ceea ce priveşte hibrizii plantelor de culturi prasitoare care se seamănă în primăvară, pentru că despre campania de semănat de primăvară vorbim, respectiv porumb, floarea soarelui, soia şi altele, fermierii trebuie să aibă grijă ca aceşti hibrizi să fi fost testaţi în România, să fie înregistraţi pentru condiţiile pedologice şi climatice ale ţării noastre şi, mai mult decât atât, să fie adaptaţi zonei de favorabilitate specifice fiecărui fermier” spune aceasta.

 

Subliniază apoi că „fiecare agricultor trebuie să obţină aceste informaţii de la distribuitorii de sămânţă, să întrebe, în cunoştinţă de cauză, dacă varietăţile respective, soiuri sau hibrizi, sunt sau au fost testate pentru zona respectivă”.

Sămânţa contrafăcută – un risc major!
Ieftin şi bun nu este întotdeauna un dicton potrivit. Mai ales atunci când optezi pentru calitate, dar vrei şi cantitate. Din acest punct de vedere, cercetătorul Georgeta Dicu a ţinut să precizeze că: aprovizionarea este foarte importantă, fermierii trebuie să aibă grijă să achiziţioneze sămânţa numai de la firmele specializate, în niciun caz de la persoane fizice, pentru că în general persoanele fizice nu pot vinde sămânţa certificata.

Elementele de identificare ale unei seminţe de calitate conformă şi certificată sunt:
1. Certificatul de calitate şi conformitate, în care sunt trecuţi toţi indicii de calitate ai seminţelor, respectiv: puritate fizică, germinaţie, masa a 1000 de boabe, greutatea sacului, codul hibridului, numărul lotului, procentul de corpuri straine, tratamentul efectuat si produsul folosit si, nu in ultimul rand, denumirea producatorului si a celui care comercializeaza samanta.

2. Sămânţa să fie obligatoriu tratată cu fungicid, pentru că aşa se comercializează, partea de insecticid rămâne în sarcina fermierului, el trebuie să-şi asigure tratamentul, dar numai în staţii autorizate.

3. Sămânţa trebuie să fie însăcuită, sacul să fie sigilat, cusut şi sămânţa trebuie însoţită de factură, de certificatul de calitate şi de eticheta oficială emisă de inspectoratul teritorial de pe raza căruia firma respectivă comercializează sămânţa.
Acestea sunt elementele de identificare pentru o sămânţă certificată, suficiente şi obligatorii, atât la floarea soarelui, cât şi la porumb.